BDÇ’de döngüsel uygulama…

Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’nun döngüsel ekonomi imkanlarının araştırılması, firmaların döngüsel ekonomi yoluyla çevresel ve ekonomik fayda üretebilmelerine destek olma sürecinde bir uygulama daha başarıyla hayata geçti.

Platform üyelerinden Bilecik Demir Çelik‘The Circular Vouchers’ teknik destek programından faydalanarak, çelik üretim tesisinde kullanılan atık refrakterlerden ikincil hammadde üretim potansiyeli üzerine bir çalışma gerçekleştirdi. Firma Genel Müdürü Muammer Bilgiç, Çelikhane Müdürü Uğur Cengiz, EBRD danışmanı Dr. Beyhan Özdemir önderliğinde gerçekleştirilen çalışmada atığın çeşitli sektörlerdeki (Refrakter Endüstrisi, Aşındırıcı Sektörü, Kaynak Elektrodu, Refrakter Boya Sanayii vb.) potansiyel alıcılarının belirlenmesinin yanı sıra, firmanın kendi tesislerinde yeniden refrakter olarak değerlendirilmesi konusunda da önemli çıktılar elde edildi.

Öncelikli olarak proses kontrolü ile açığa çıkan atık miktarının yarı yarıya azaltıldığı proje ile oluşan atığın firma içerisinde yeniden kullanımı için geliştirilen yöntemlerde başarı sağlandı. Böylece firma son 1 yılda 550,000 € tasarruf sağlamanın yanı sıra, yaklaşık 1200 ton boksit, 1,2 milyon kWh elektrik enerjisi, 65 bin sm3 doğal gaz tüketimimin önüne geçerken ve 1400 ton kırmızı çamurun açığa çıkmasını ve 1200 ton CO2 salınımını engelledi.

Firma, hayata geçirdiği bu çalışma ile atığın yeniden değerlendirilmesinin yarattığı fırsatlara ek olarak, %100 ithalata bağımlı “White Fused Alümina (WFA)”nın tüketim miktarını azaltarak ciddi bir çevresel ve ekonomik fayda sağladı.

Bilecik Demir Çelik, çalışmalarını geliştirerek, çeşitli sektörlerin fabrika süreçlerinden çıkan atıkların kendi bünyesinde değerlendirilmek üzere TMM platformunu kullanarak malzeme alışverişine başlamayı planlıyor.

BİLECİK DEMİR ÇELİK HAKKINDA

Bilecik Demir Çelik San. ve Tic. A.Ş., yaklaşık 45 yıldır çelik üretim sektörüne metalik geri dönüşüm ve daha sonra nervürlü yapı çeliği pazarlaması alanlarında hizmet veren Kılıçlar Grubu’nun bir parçası olarak 2014 yılından beri Bilecik Bozüyük Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet göstermektedir.

Bilecik Demir Çelik, hem teknolojik alt yapısı, hem de üretim prosesi stratejisi ile Kılıçlar grubunun Metalik Geri Dönüşüm vizyonuna uyan bir anlayışla Türkiye’nin en yüksek metalik verimliliğe sahip çelik üretim tesisidir. Yıllık 300.000 Tonluk nervürlü yapı çeliği üretimiyle BDÇ, Bilecik ve çevre illerdeki tek çelik üretim merkezi olarak, çelik üretim sektöründe bölgesel, ölçekli, yüksek verimliğe sahip, esnek ve çevre dostu yeni ve farklı bir çelik üreticisidir.